Floating Gardens

Achter de tekentafel van de architect

april 22, 2022 | Nieuws | Floating Gardens

Florentine van der Vaart van Orange Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp van Floating Gardens. “Ik niet alleen, hoor”, zegt ze gelijk. “Floating Gardens is ontstaan vanuit teamwork. Samen met de landschappelijke en stedenbouwkundige supervisor van de gemeente én de architect van de school is ons team tot dit ontwerp gekomen. Ik ben er ontzettend trots op dat we de entree van het nieuwe Sloterdijk zo’n prachtig gezicht hebben mogen geven. Floating Gardens verbindt natuur, stad en bewoners.

Florentine van der Vaart

“Ruim vijf jaar geleden zijn we in teamverband gestart met het bepalen van de grootte, de vorm en de positie van het gebouw op de kavel. Na deze zoektocht is ons team gestart met het voorlopige ontwerp. Ja, dat zijn lange trajecten. Maar zo gaaf”, zegt Florentine enthousiast.

De groene entree naar het nieuwe Sloterdijk

“We hebben gekozen voor een plint van 2 verdiepingen hoog en een 3e, 4e en 5e verdieping die daaroverheen uitsteken. De luifel markeert niet alleen de entree van de school, maar ook de entree van het nieuwe woongebied. Fijne bijkomstigheid is dat kinderen hier beschut kunnen spelen. De getrapte opbouw leidt naar de toren aan de Haarlemmerweg. Heel bewust zijn we hier de lucht ingegaan, zodat de toren onderdeel wordt van de skyline langs deze weg. De andere kant richt zich naar het groen en de woonwijk.”

Orange houdt van groene gebouwen

Vanuit de gemeente lag de uitdrukkelijke wens om het groen aan weerszijden van het gebouw te integreren in het ontwerp. Florentine: “Als je nu de impressies bekijkt, is het net alsof het groen als een vulkaan naar boven stuwt. Voor het landschappelijke ontwerp hebben wij Felixx Landscape Architects aangedragen. We werken vaker samen en ook nu is dat een succes gebleken. Samen kun je prachtige dingen creëren.”

Technisch noodzakelijk en esthetisch gewenst verweven

Het mag duidelijk zijn dat Floating Gardens zich op een stedelijke plek bevindt. Superfijn, maar daar mag je als bewoner alleen wat van merken als je op je fiets zo de stad in rijdt. Binnen in huis moet het stil zijn. Daarom heeft Orange Architects het gehele gebouw voorzien van een dubbele schil. Florentine licht toe: “De halfhoge en hoge balustrades zorgen voor de gewenste geluidsreductie en zorgen voor beschutting tegen wind en zon. Daarbij zijn ze ook nog eens heel mooi om te zien. Het glas en metaal combineren mooi met de houten gevelafwerking op de plekken waar het gebouw een sprong maakt in grootte en waar zich daktuinen bevinden.”

“We moesten én wilden zoveel mogelijk groene daken maken. Een uitdaging als je bedenkt dat er ook een eis lag ten aanzien van het aantal zonnepanelen. Gelukkig worden er middels witte zonnepanelen gemaakt en die hebben we geïntegreerd in het ontwerp. De witte horizontale banden aan de zuidkant van het gebouw zijn zonnepanelen.”

Gemaakt voor een stads leven

Toen Florentine met het project startte, was ze medior architect, inmiddels mag ze zichzelf ‘senior’ noemen. Van A tot Z heeft ze dit project begeleid. “Dit is zo’n project dat voelt als je kindje. Ik ga ook elke maand even de vorderingen op de bouwplaats bekijken. Zo gaaf om te zien hoe alles op z’n plek valt. Ik vind het geweldig om tijdens de bouw er rond te lopen en straks te ontdekken hoe het mixed-usedgebouw in de praktijk functioneert. We hebben alle condities gecreëerd om hier fijn samen te leven. De school heeft een eigen entree en voor de bewoners is er een ‘huiskamer’ waar je ruimte hebt om samen te komen. Je kunt een gemeenschappelijke ruimte gebruiken om te werken of te koken met elkaar. Je mag ook vrienden of familie ontvangen. Handig als je een studio hebt of veel visite verwacht als je bijvoorbeeld jarig bent. Je hoeft niet groots te wonen om groots te leven.”

Award winning

Dat Floating Gardens bijzonder is, blijft niet onopgemerkt. In de categorie ‘Residential Unbuilt – Multi-Unit Housing more than 10 floors’ reikte Architizer A+Awards de prijs uit aan Orange Architects in 2021.

Colofon

Team Floating Gardens:
Synchroon, Orange Architects, Bouwbedrijf De Nijs, Bureau Rowin Petersma, Felixx Landscape Architects, IMd, Merosch, M+P, BK ingenieurs, IGG en Root

Team Orange Architects:
Patrick Meijers, Jeroen Schipper, Florentine van der Vaart, Elena Staskute, Paul Kierkels, Julija Osipenko, Paulina Kurowska, Gloria Caiti, Kapilan Chandranesan, Adriano Cirigliano, Eric Eisma, Casper van Leeuwen, Manuel Magnaguagno, Francesco Mainetti, Angela Park, Erika Ruiz, Ivan Shkurko