Floating Gardens

Zwevende daktuinen versterken de biodiversiteit

april 22, 2022 | Nieuws | Floating Gardens

De omgeving van station Sloterdijk, het hart van de nieuwe wijk Sloterdijk-Centrum waar Floating Gardens in ligt, transformeert van stenige kantorenwijk naar een biodivers woonlandschap. Het vele nieuwe groen legt straks een verbinding tussen het bestaande natuurgebied de Bretten en het Spieringhornpark aan de ene kant, en Tuinpark Nut en Genoegen aan de andere kant.

Met Floating Gardens krijgt groen in de stad weer een kans. Bloemen, planten en dieren waren op het versteende bedrijventerrein steeds minder te zien. Het gelaagde groene daklandschap met zwevende tuinen, ontworpen door Felixx landschapsarchitecten, brengt die biodiversiteit terug. In de gevel komen nestkasten voor vogels. En de zwevende tuinen krijgen ieder een eigen groen karakter.

Biodivers en klimaatbestendig

Floating Gardens wordt een belangrijk onderdeel van het nieuwe landschappelijke netwerk in Sloterdijk-Centrum,” vertelt Thijs van der Zouwen van Felixx. “De zwevende tuinen en het groen aan de grote balkons, dragen bij aan het vergroten van de biodiversiteit. De bloemen, bloeiende struiken en bomen geven insecten weer een plek om te leven. Er ontstaat een bijenidylle.”

Thijs: “Daarnaast is de beplanting belangrijk om koelte te bieden in warme zomers, en bij hevige regenbuien het overtollig hemelwater op te vangen. De deklaag van lavasubstraat in de daktuinen en diepwortelende beplanting, maken dit mogelijk.

Verstilde patiotuin

De patiotuin op de tweede verdieping wordt een beschutte plek, waar bewoners in alle rust buiten kunnen zitten na een drukke werkdag. Hangende planten van de groene balkons, heesters tot wel drie meter hoog en moerasplanten in bakken zorgen voor een schaduwrijke en verstilde patiotuin. Hier vinden insecten voedsel en kunnen vogels een nest maken.

Collectieve daktuin

Samen met de buren groenten, fruit en kruiden kweken, kan in de collectieve tuin op de vijfde verdieping van Floating Gardens. Een plek om elkaar ontmoeten, terwijl je samen werkt aan een mooie tuin met een mix van klim- en vaste planten in bakken. Ook is er een gazon en laag bloemrijk graslandmengsel. Insecten en vogels zullen hier graag vertoeven of voedsel vinden.

Hoog in de duinen

De torentuin op achtste verdieping vraagt, vanwege de sterke wind, om een robuuste invulling. Op een droge, stenige bodem in zandkleur, komt duinbeplanting met stevige grassen en struiken. Langs de gevel staan straks robuuste plantenbakken. Terwijl je met je voeten tussen lage heesters, grassen en bloeiende kruiden staat, kan je tot ver in de echte duinen kijken.

Samen groen versterken

Thijs: “In het ontwerp voor de zwevende tuinen geven we mens, plant en dier de ruimte. En maken we Floating Gardens klimaatbestendig. Zo leggen we een solide basis om de biodiversiteit in Floating Gardens en de omliggende wijk te versterken. Wie weet zie je dan ook wel eens een vos door de wijk lopen.

We faciliteren collectieve groene ruimtes, zoals voor het maken van een gezamenlijke moestuin, door ze onderdeel te maken van het gebouw,” zegt Thijs. “Maar nog mooier is het, als de bewoners hier straks zelf verder vorm aan kunnen geven. Zo wordt Floating Gardens een verticale groene woonbuurt, waar mensen fijn samen leven en genieten van de rijke natuur. Dat is mijn droom.