Floating Gardens

Een duurzaam en toekomstbestendig gebouw

Floating Gardens is een iconisch, energiezuinig én energieopwekkend gebouw. De zonnepanelen liggen niet alleen op het dak, maar maken in de gevels ook onderdeel uit van het ontwerp van het gebouw. In totaal kan tot ruim 3.800 m² aan zonnepanelen gerealiseerd worden. Het gebouw is klaar voor de toekomst, wordt gasvrij opgeleverd en wordt voorzien van een warmtepomp en een Warmte en Koude opslag. In de zomer kunnen op deze manier de ruimtes ook enkele graden koeler worden dan de buitentemperatuur.
De groene terrassen zijn niet alleen fraai voor het oog en aangenaam om in te verblijven, maar hebben ook een belangrijke functie in het verminderen van CO2 in de omgeving.

Parkeren en ontsluiting

Floating Gardens ligt op de drempel van het station. Dit maakt dat het openbaar vervoer een logische keuze is om te bewegen binnen en buiten Amsterdam. Floating Gardens wordt gerealiseerd inclusief een ondergrondse parkeergarage die (voor de bewoners) wordt ingericht met 46 parkeerplaatsen voor auto’s, circa 27 plaatsen voor scooters en 560 plaatsen voor fietsen. Ook voor de school wordt rekening gehouden met voldoende plaatsen voor fietsen.

Biodiversiteit

De variatie aan soorten van levende wezens en organismen op aarde, noemen we biodiversiteit. Voor flora en fauna is de stad inmiddels een weinig aantrekkelijke plek geworden. Daardoor loopt de biodiversiteit er terug. Omdat steden steeds sterker groeien is het belangrijk om een natuurlijk evenwicht aan te brengen. Het ontwerp van Floating Gardens gaat dus niet alleen over een gebouw maar ook over de herinrichting van stedelijk gebied. Synchroon zet in op het creëren van plekken waar specifieke flora en fauna zich kunnen ontwikkelen.

Een Patiotuin op de 3e verdieping biedt een schaduwrijke en besloten ruimte. Hangende beplanting op de balkons en moerasvegetatie in plantenbakken zorgen voor een kwetsbaar maar erg beschut milieu. Voor bewoners levert deze tuin een verstilde plek op. De Daktuin op de 5e verdieping wordt een intensief beheerde buurttuin. Een zonnige plek met fruitbomen, bloeiende grasvelden, en plantenbakken voor het kweken van kruiden en groenten. De Torentuin op de 8e verdieping heeft een ruwer klimaat. Op deze hoogte vraagt de sterke wind om robuuste beplanting. Duinbeplanting met stevige grassen en struiken op een droge en stenige bodem biedt een aanvullend milieu op de onderliggende tuinen en groenzones.

Zoekvenster sluiten